P. KAŽIMÍR: Uplynulých osem mesiacov bolo najťažších v mojej kariére

28.12.2012 Bratislava

Bratislava 28. decembra (TASR) - Uplynulých osem mesiacov, od nástupu novej vlády v apríli tohto roka, bolo pre ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD) najkomplikovanejších v jeho profesionálnom živote.

"Postaviť plán konsolidácie na budúci rok a zároveň udržať na uzde rozpočet v tomto roku bola naozaj veľká výzva," uviedol v bilančnom rozhovore pre TASR.

Aj pri výmene vlády by podľa neho mala existovať základná technokratická dôvera v dáta a ľudí, v priebehu celého roka sa však jeho rezort stretával s nepríjemnými prekvapeniami. Pôvodné východiská rozpočtu na ďalší rok, ktoré prevzal po predchádzajúcom vedení ministerstva, totiž hovorili o potrebe konsolidácie v objeme 1,2 miliardy eur na dosiahnutie 3-% deficitu. Skutočná suma však bola výrazne vyššia.

"Postupne, na základe nových prognóz, sa nám cieľ neustále vzďaľoval. Vždy, keď sme mali postavenú architektúru konsolidácie, vzdialilo sa nám to o 200 až 300 miliónov eur," vyčíslil Kažimír s tým, že sa to počas roka stalo trikrát a návrh rozpočtu musel byť následne vždy prispôsobený novým podmienkam. "Tak to bolo, keď sme rozpočet predkladali na diskusiu, schvaľovali vo vláde, a ešte sme ho museli revidovať aj v parlamente," pripomenul.

Kritiku zo strany opozície nepovažuje za spravodlivú a vyzdvihol, že sa napokon v parlamente podarilo schváliť rozpočet na budúci rok s deficitom pod 3 % hrubého domáceho produktu (HDP). "Pre nikoho, kto by sem prišiel, by nebolo jednoduché postaviť plán konsolidácie v objeme 2,5 miliardy eur, ktorý je najväčší v histórii Slovenska. Musím navyše povedať, že som nevidel v takomto objeme predstavenú alternatívu. V tomto prípade sú výkriky opozície výkrikmi maximálne tak do tmy," konštatoval minister financií. Ľahké tiež podľa neho nebolo vyriešiť zdedenú situáciu na finančnej správe, ktorá sa po problémoch zo začiatku roka musela "prebúdzať z kolapsu".

Okrem prípravy rozpočtu poukázal v rámci svojho rezortu aj na tému boja s daňovými únikmi. Ich nárast naznačovali nezrovnalosti medzi rastom domácej spotreby, maloobchodných tržieb, hospodárskym rastom a na druhej strane poklesom výberu daní. "Toto je jav, ktorý sme nemohli nechať nepovšimnutý. Pripravili sme balík opatrení na boj proti daňovým únikom, viacero opatrení má už legislatívnu podobu a boli aj schválené v parlamente, navyše máme jasný plán viac ako 50 opatrení, ktoré majú svoj presný časový harmonogram," priblížil Kažimír.

Šéf rezortu financií v tejto súvislosti pripomenul aj vznik špecializovaného tímu, tzv. Daňovej kobry, ktorý priniesol zásadné zlepšenie komunikácie medzi policajným zborom a finančnou správou v oblasti boja proti daňovým podvodom. "Je to využívanie komparatívnych výhod, ktoré majú jedni aj druhí odborníci, ktorí v týchto oblastiach fungujú a výsledky sa už dostavili. Mali sme záchyty veľkých rýb v podobe karuselových obchodov, začali sme robiť aj tematické kontroly napríklad v oblasti autobazárov, odhalený bol pašerácky tunel pod schengenskou hranicou. Toto sú veci, ktoré môžem vyzdvihnúť a musím vyzdvihnúť aj ľudí, ktorí sa na týchto výsledkoch podieľajú," dodal Kažimír.
 

Vyberte región